İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre işverenler işe alım süreçlerinde interneti kullanarak iş adaylarına ulaşabiliyor, onlar hakkında bilgi toplayıp işe alabiliyor hatta işten atabiliyor.
Facebook, LinkedIn, Twitter ve arama motoru gibi sosyal iletişim ağlarını kullanan işverenler bu kanallar aracılığıyla ulaştıkları veya araştırdıkları iş adayları hakkında nitelikleri, iletişim yetenekleri, sosyal hayatları, içki ve sigara kullanımları, milliyetçi ve cinsel ayrımcılık yapıp yapmadıkları, eski iş yerleri ve arkadaşları hakkında gizli bilgileri veya olumsuz düşünceleri internet ortamında paylaşıp paylaşmadıkları konularında bilgi sahibi olabiliyor.
İşten atmaya kadar giden sanal ortamdaki davranışların en önemli nedenlerinin başında ise iş yeri veya iş arkadaşı hakkındaki özel bilgilerin açık alanlarda paylaşılması geliyor.
Bu nedenlerden dolayı iş adaylarının iş aramaya başlamadan önce sanal ortamda daha önceden yayınladıkları ve iş bulmalarında sorun yaratabileceğini düşündükleri tüm fotoğraf ve bilgileri profillerinden silmesi gerekiyor. Listenize eklediğiniz kişilere de ayrıca dikkat etmelisiniz. Çünkü onların yazdıklarından da siz sorumlusunuz. Yine aynı şekilde profilinizde veya arkadaşlarınıza yazdığınız profesyonel veya özel mesajlarınızın içeriğinin de her zaman pozitif olmasında büyük yarar var.
Sanal alemde, Facebook gibi sosyal iletişim sitelerinde profesyonel gruplar oluşturmaya ve bunlar içerisinde yer almaya, yazdığınız yazı veya içinde bulunduğunuz ortamlarda yaratıcı olmaya dikkat edin. Bu sayede dikkat çekebilir, birçok işverenle ve yönetici ile iletişim kurulabilirsiniz.