En son yayınlanan Randstad Workmonitor araştırması, 2021’in kalan bölümü için, kısıtlamalar ve güvenlik endişelerinden yorulmuş küresel bir işgücünün daha iyimser ve umutlu bir görünüm sergilediğini ortaya koyuyor.
2021'in ilk çeyreğinde, 34 pazarda 27.000'den fazla çalışanın katıldığı bu altı aylık anket, dünyanın dört bir yanındaki çalışanların endişeli ve bitkin olmalarına rağmen, haftada en az birkaç gün iş yerlerine geri dönmeye ve iş arkadaşlarıya yüz yüze yeniden bağlantı kurmaya fazlasıyla hazır olduklarını gösteriyor.
Dahası, verilerimiz, işgücünün işgücü piyasası konusunda umutlu olduğunu ve çoğu kişinin bu yılın sonunda daha fazla iş fırsatı göreceğine inandığını, olumsuz duyguların dünyanın dört bir yanındaki çoğu katılımcıyı ağır bir şekilde etkilediği geçen yıl elde edilen sonuçlarla tezat oluşturduğunu gösteriyor.
Aynı zamanda, çalışanlar Workmonitor'un önceki bir bulgusunu yinelediler - işverenler, güvenli çalışma ile ilgili protokoller, işgücü duyarlılıklarının araştırılması ve akıl sağlığını destekleyen yardım hatları gibi çeşitli destek mekanizmaları sağlayarak çalışanlarına iyi bakıyorlar.
2021 Workmonitor'un ilk baskısının piyasaya sürülmesi, COVID-19 salgınının küresel ekonomiyi durgunluğa sürüklemesinden ve milyonlarca ölüme neden olmasından bu yana bir yılı işaret ediyor. Rapor, aşıların dünya çapında yaygınlaşmasıyla kritik bir zamanda geliyor.
Çalışanlardan ezici bir çoğunluk, işleri gerektiriyorsa aşı olmaya istekli olduklarını söylüyor ve çoğu, iş arkadaşları da aşılanana kadar işyerinde kendilerini güvende hissetmeyeceklerini söylüyor. Çalışanların çoğu, aşının yapılmasının daha fazla istihdam fırsatı yaratacağını söylüyor.
Rapor, salgın öncesi bir çalışma dünyası için güçlü bir özlem ve önceki iki raporumuzdan daha umutlu bir görünüm bulsa da, birçok çalışan, işverenlerinin işlerine yardımcı olmak için daha fazlasını bile yapabileceğine inanıyor. Belirtilen en önemli eylemler arasında, uygun bir iş-yaşam dengesi sağlamak için çalışma saatlerine ilişkin daha net politikalar, yerinde ve uzaktan çalışma için daha net protokoller ve duyarlılığı ölçmek için iş gücü üzerinde ek anketler yer alıyor.
Araştırmanın Türkiye ayağından bazı temel bulgularsa şöyle;
% 84'ü için, işverenleri potansiyel sonuçlara rağmen işyerinde bulunmalarını şart koşuyor,
% 79'u tam zamanlı olmasa da en azından kısmen işyerine geri dönmek istiyor,
% 81'i işi için gerekliyse aşı olmaya razı,
% 58'i bu yıl daha fazla iş fırsatına sahip olacaklarını düşünüyor,
% 52'si meslektaşlarıyla yüz yüze etkileşimi özlüyor,
% 50'si, pandemi sırasındaki iş deneyimlerinin kendilerini uzun süre işverenlerinde kalmaya motive ettiğini söylüyor.
Çalışma, haftada en az 24 saat ücretli bir işte çalışan (serbest meslek sahibi olmayan) 18 ila 65 yaş arasındaki çalışanlar arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Minimum örneklem büyüklüğü pazar başına 800 görüşmedir. 2021'in ilk tam anketi, 15 Şubat - 8 Mart 2021 tarihleri arasında 34 pazarda gerçekleştirildi.